Minisymposium & AAV

Webinar 15 april 2021


Voeding - Leefstijl en reuma


Sprekers

prof. dr. Dirkjan Schaardenburg, Hoogleraar reumatologie
Amsterdam UMC

dr. Salima van Weely, gezondheidswetenschapper en fysiotherapeut
Onderzoeker bij LUMC, Leiden

Host 

Louise Merry-Meier, Reumaconsulent,
Máxima MC, Eindhoven



Bij het ontstaan van reumatoïde artritis zijn de slijmvliezen van mond, long en darm betrokken. Het daar aanwezige microbioom is in ongunstige zin veranderd. Leefgewoonten als roken en voeding hebben hierop invloed en kunnen zo het ontstaan van RA bevorderen. Het Westerse voedingspatroon met veel verzadigd vet, bewerkte producten en weinig vezels leidt tot het metabool syndroom met een lage graad ontsteking, dat aan de basis ligt van veel chronische ziekten, waaronder RA en artrose.
Omkeer van dit proces is in principe mogelijk, waarbij aandacht nodig is voor voeding, maar ook voor stoppen met roken, bewegen en stress reductie. Het volhouden van gezond gedrag blijkt voor sommige mensen een grote opgave.

Leerdoelen:
- Inzicht verkrijgen in de rol van roken, voeding, gebrek aan bewegen en stress bij het ontstaan en onderhouden van chronische
  ontsteking.
- Wat zijn praktische handvaten voor gezonde, “anti-inflammatoire” voeding.